Vad ska du tänka på när du tar bolån

Innan du ansöker om ett bostadslån ska du lista dina ekonomiska förväntningar och dina framtidsplaner. Planerar du att skaffa fler barn? Finns det goda möjligheter att byta karriär eller flytta under de närmaste åren? Detta är bara ett par faktorer som kan påverka en potentiell långivares beslut.

Om du tar hänsyn till dessa saker redan från början kan du minska eventuella besvikelser senare när du upptäcker att du inte har råd med ytterligare återbetalningar eller sitter fast med ett olämpligt lån eftersom det inte tog hänsyn till oförutsedda omständigheter.

Ansökan om lån

När du ansöker om ett lån måste du vanligtvis lämna följande information

  • Ansökningsblankett
  • Uppgifter om anställning
  • Personlig information (inkomst)
  • Aktuella skulder
  • Kredithistorik
  • Tillgångsställning

Långivaren kan också begära att få se dina identitetshandlingar. Dessa kommer sannolikt att omfatta ett originalpass och eventuellt ditt körkort. Om du är egenföretagare eller frilansare kan långivarna vilja ha bevis på din inkomst i form av lönebesked, företagsräkenskaper eller skattedeklarationer. Du kan bli ombedd att tillhandahålla ett kontoutdrag som visar flera månaders transaktioner och som är bestyrkt av en advokat eller revisor. Du bör också erbjuda brev från din(a) arbetsgivare som bekräftar hur länge du harvarit anställd och om det är troligt att du kommer att bli uppsagd.

Långivarna kan till exempel ta hänsyn till kontoutdrag när de överväger din ansökan – det innebär att de tittar på hur mycket pengar som har kommit in och gått ut under de senaste månaderna i stället för att bara bedöma storleken på den deposition som du själv eller en partner har lagt ner.

Låneränta

Räntan på bolån 2023 beror vanligtvis på:

  • Hur mycket eget kapital du har i din fastighet
  • Belåningsgraden (LTV) – det belopp du lånar i procent av bostadens värde
  • Din kreditvärdighet
  • Hur mycket lön du har

I vissa fall kan långivarna även ta hänsyn till andra faktorer, till exempel din yrkeserfarenhet eller utbildning. Detta återspeglas vanligtvis i en högre ränta och kan vara mellan en och fem procent högre än standardräntan.

Skillnad i ränta

Om du har en bra kreditupplysning eller har använt en bank under en längre tid kan det vara möjligt att få ett bättre avtal. En långivare som erbjuder en ränteskillnad kommer att erbjuda låntagare med ”prime”-status lägre räntor på sina bolån än de som lånar från långivare som erbjuder ”non prime”-priser.

Krav på återbetalning

Vilka amorteringskrav ställs på ett hypotekslån? En långivare ber dig vanligtvis att betala tillbaka ditt lån i lika stora månadsavbetalningar för ränta och kapitalbelopp, som omfattar den lånade summan plus ränta. Detta schema kan fortsätta i 25 eller 30 år eller tills du betalar tillbaka 100 procent av din skuld.

Expressen rapporterar att det blir allt vanligare att unga personer nekas bolån så det är viktigt att göra rätt research.

Ränteskillnad

När lånegivarna har godkänts räknar de ofta ut hur mycket de är beredda att låna ut baserat på ett genomsnitt (som representerar en acceptabel risknivå) av potentiella låntagare som tar bolån hos dem vid den tidpunkten. Ju fler personer som tar emot deras låneerbjudande, samtidigt som de håller sig inom vissa överkomlighetskriterier, innebär att de kan erbjuda alla nya låntagare lägre räntor än om endast ett fåtal hade utnyttjat de billigare lånen.Husägare genomgår en kreditprövning när de ansöker om ett lån. Detta kan göras av långivaren, som tittar på deras kredithistorik och poäng, eller av ett oberoende företag som Callcredit eller Experian, som beräknar kreditbetyg för långivarnas räkning.

Kreditkort kräver vanligtvis full återbetalning varje månad

Det är också vanligt att ta ett kreditkort från samma företag som du har bolånet hos.

Du kan också få ett avtal med 0 procents ränta om din kreditvärdighet är tillräckligt hög. Fördelen med detta är att du inte behöver betala någon ränta på det belopp du lånar pengar av banken – förutsatt att du betalar tillbaka hela beloppet innan 12 månader har gått. Om du bara betalar av en del av din skuld under denna tid kommer ränteavgifter att tillämpas på det utestående saldot efter 12 månader.

Buffert presenterar här de bästa kreditkortet 2023 för dig som vill veta mer.