När stål är det allra bästa

Det finns olika sorters instrument. Och inte då bara de som är helt annorlunda, som trumpet och basfiol. Men också inom samma grupp kan du ofta välja mellan en rad med modeller och material. En gitarr är inte bara en gitarr, det beror på vem som gjort den och hur. Samt ibland vem som har spelat på den. De kan vara nog så värdefulla även om de inte ser så mycket ut för världen.

Till en början kan det räcka med att bara ha ett instrument. Men vartefter som du blir allt skickligare och lär dig spela på en annan nivå så kanske du vill uppgradera dig själv. Skaffa lite tillbehör som kan göra spelstunden ännu mer intressant. Hitta ett instrument som är gjort av högre kvalitet, men som du nu klarar av att utnyttja.

Metaller som resonerar

Till att börja med så väljer du vilken sorts musik du vill spela. Om du inte ska använda plektrum så är det bra med nylonsträngar, de är gjorda för klassisk musik. Men om du vill lära dig spela pop, rock eller blues så bör strängarna vara gjorda av stål. Och du kan inte sätta nylonsträngar på en stålgitarr, utan de måste passa till just den sorts instrument du valt. Sonnemo gitarrer skapas med kärlek och passion.

Stålsträngar ger nämligen ett högre tryck på gitarren. Så om den inte är gjord för att tåla lite extra så kan den bli deformerad eller gå sönder. Du kan göra tvärtom dock, sätta nylonsträngar på en stålgitarr. De klarar av det mesta. Men då är problemet att ljudet inte blir så bra. Stål är det bästa för en stålgitarr. Forskare liknar hörseln vid gitarrsträngar. Det är nämligen finstämda saker.

Vilken gitarr är bäst?

Det finns både akustiska och elgitarrer med stålsträngar. Allt hänger på hur du vill spela, och vilket ljud du vill få fram. Stål är ett fantastiskt material som verkligen ger dig något. På flera äldre gitarrmodeller har de använt stålsträngar fast instrumentet egentligen var klassiskt. Men det är inte alla modeller som klarar av det.

Så det finns mycket som försiggår i tillverkningen av en gitarr. Därför är priserna också varierande. Tänk efter vad du kommer att använda din gitarr till. Vilken sorts musik du spelar och hur den ska kännas i handen. För livet med gitarr är fantastiskt och blir bara bättre när du har rätt utrustning. Vem hade kunnat tänka sig att en metall som stål skulle bli så viktig i musikens värld?