Hur investerar man i guld på Avanza?

A mature woman holding a digital tablet, stock-taking in a small shop.

Priset på guld har stigit sedan år 2015, och intresset för att investera i denna metall är därför stort. Förr behövde man gå och köpa sig en guldtacka, men idag finns det andra sätt att investera i guld.

Investera direkt i guldpriset

Avanza erbjuder ett index som direkt följer priset på guld (i amerikanska dollar på oz). Detta är förmodligen det mest direkta sättet att investera i guld, bortsett från att faktiskt köpa fysiskt guld och förvara det hemma. Vill du investera lite mer indirekt i guld finns det flera andra alternativ.

Investera i guldbolag

Ett sätt att investera indirekt i guld är att köpa aktier i ett företag som producerar guld, till exempel gruvbolag. Några svenska exempel är Lundin Gold, Boliden, Nordic Mines och Endomines. Det finns även många internationella bolag som arbetar med guld. När du investerar i ett guldbolag investerar du inte bara i själva guldets pris, som påverkas av utbud och efterfrågan på metallen, utan även i själva företaget. Det finns annat än priset på guld som kan påverka hur bra det går för företagets aktier, till exempel hur bolaget styrs. Se därför till att analysera företaget och dessa aktie ordentligt innan du väljer att investera i det.

Investera i guldfonder

Avanza erbjuder även ett stort antal guldfonder. Vanligast är att man investerar i ETF:s (börshandlade fonder). Kurserna för dessa fonder följer till stor del priset på guld. Dock är det egentligen guldbolag man investerar i (i många fall). Därför beror fondens kurs delvis på hur det går för företagen, även om denna påverkan inte är lika stor när summan delas på ett stort antal företag. Detta blir en typ av riskspridning. Två populära börshandlade fonder (ETF:s) som finns på Avanza är Proshares Ultra Short Gold, DB Gold Short ETN.